Thursday, February 27, 2014

TJ 21 Feb. 2014 (21 Rabiul Akhir 1435) : MENGAMBIL IKTIBAR CABARAN DILALUI NABI KETIKA BERDEPAN KESUSAHAN, LATIH OTAK TERUS BERFIKIR, TAMBAH ILMU, BANGGA, SOMBONG CIRI RAKUS TERCELA, KATA-KATA BIJAK

MENGAMBIL IKTIBAR CABARAN DILALUI NABI KETIKA BERDEPAN KESUSAHAN

MANAKAH yang besar penderitaan kita dengan penderitaan Nabi Adam? Yang dalam syurga bersenang-senang dengan isterinya, lalu disuruh keluar. Manakah yang susah penderitaan kita dengan penderitaan Nabi Nuh, yang menyeru umat kepada Islam, pada hal anaknya enggan mengikut?

Hingga seketika disuruh Tuhan segala ahli kerabatnya naik perahu, anak itu tidak ikut. Malah sama karam dengan orang ramai di dalam gulungan banjir di hadapan matanya. Kemudian datang pula ketetapan Tuhan anak itu bukan keluarganya.

Pernahkah kita lihat cubaan serupa yang ditanggung Ibrahim? Disuruh menyembelih anak untuk ujian, ke manakah dia lebih cinta, kepada Tuhannya atau kepada anaknya?

Yaakub dipisahkan daripada anaknya Yusuf. Yusuf diperdayakan seorang perempuan. Ayub ditimpa penyakit parah. Daud dan Sulaiman kena pelbagai fitnah. Demikian Zakaria dan Yahya, yang memberikan jiwa mereka untuk korban keyakinan. Isa Al-Masih pun demikian pula. Muhammad lebih-lebih lagi.

Pernahkah mereka mengeluh? Tidak, kerana mereka yakin kepercayaan kepada Tuhan menghendaki perjuangan dan keteguhan. Mereka tidak menuntut kemenangan zahir kerana mereka sudah menang.

Mereka memikul beban seberat itu, menjadi Rasul Allah, memikul perintah Tuhan kerana mencintai manusia. Sebab itu mereka tempuh kesusahan, pertama membuktikan cintakan Tuhan, kedua menggembleng (mengekang) batin, ketiga kerana rahim yang sayang segenap umat.

Apakah lagi yang akan kita keluhkan apabila berdepan cubaan? Sehingga manakah baru darjat kita, dibandingkan dengan nabi? Mari kita tempuh liku hidup, mari kita berjuang, bersabar, bertawakal dan berani menurut contoh nabi.

Sumber: Tasauf Moden oleh Prof Dr Hamka

http://agamaberitaharian.blogspot.com/2010/01/ingatan-bagi-pelupa-mengambil-iktibar.html


LATIH OTAK TERUS BERFIKIR, TAMBAH ILMU

UNTUK menjaga kesihatan jiwa, biasakan berfikir setiap hari walau fikiran yang kecil sekalipun kerana apabila otak dibiarkan menganggur, boleh ditimpa sakit malah menjadi bingung. Tiap-tiap hari otak mesti dilatih. Jika otak malas berfikir, kita menjadi dungu.

Kebanyakan mereka yang bodoh kerana malas berfikir. Itulah mati di dalam hidup. Haruslah diajar kekuatan berfikir sejak kecil kerana orang yang kuat berfikir akan dapat menghasilkan hikmat. Jika besar kelak dia akan menjadi garam, yang tanpanya sambal masyarakat tiada ada rasa.

Berfikir hampir dengan pengalaman. Seorang pemikir berpengalaman, boleh mengambil natijah (kesimpulan) suatu perkara dengan segera, sedang orang lain memandang perkara itu besar dan sulit.

Laksana seorang yang ada keris pusaka yang tajam, sentiasa diasah dan digosok. Jika keris itu disimpan saja, tidak diasah, digosok, akan berkarat. Begitu juga fikiran manusia, seorang ahli ilmu akan sentiasa ingin menambah ilmunya kerana ilmu laksana lautan.

Manusia umpamakan rahsia dan keajaiban alam ini dengan lautan besar. Ombaknya yang memecah, membawakan mutiara yang tersimpan di dasar lautan masih banyak, hingga dunia kiamat, perbendaharaan laut itu tidak akan habis. Berkata Hasan Basri: "Pimpin dan kendalikan jiwa dengan baik, kerana amat liarnya, dan beri ingatlah, kerana dia lekas lupa."

http://agamaberitaharian.blogspot.com/2010/01/ingatan-bagi-pelupa-latih-otak-terus.html


BANGGA, SOMBONG CIRI RAKUS TERCELA

ABUL-LAITS berkata: "Rakus itu ada dua macam, rakus yang tercela dan tidak tercela tetapi lebih baik ditinggalkan.

Rakus tercela ialah yang sampai melupakan kewajipan terhadap Allah atau mengumpulkan kekayaan untuk berbangga dan kesombongan.

Adapun yang tidak tercela iaitu tidak sampai meninggalkan kewajipan dan tidak bermaksud untuk kesombongan. Sebab antara sahabat juga ada yang kaya raya dan tidak dicela atau dilarang oleh Rasulullah SAW.

Abud-Dardaa' menyebut rakus yang tercela iaitu menyebabkan mengabaikan perintah dan kewajipan terhadap Allah.

Abul-Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya daripada Hafsah binti Umar berkata kepada ayahnya (Umar): "Sungguh Allah memberi kepadamu kebaikan sebanyak-banyaknya, dan melapangkan rezekimu maka jika engkau makan yang lebih baik daripada makananmu yang biasa dan memakai lebih halus daripada pakaian biasa."

Umar menjawab: "Saya akan mengajak engkau bertahkim kepada dirimu sendiri, lalu Umar mengingatkan keadaan Rasulullah SAW yang diketahui sendiri oleh Hafsah sehingga Hafsah menangis, kemudian Umar berkata: Saya mempunyai dua kawan, dan keduanya sudah menempuh jalan, maka jika saya menempuh jalan lain, maka tentu saya sampai ke jalan lain yang bukan jalan kedua kawanku itu, demi Allah saya akan sabar mengikuti kehidupan keduanya yang berat, semoga saya dapat mencapai kehidupan keduanya yang lunak dan puas."

http://agamaberitaharian.blogspot.com/2009/12/ingatan-bagi-pelupa-bangga-sombong-ciri.html


KATA-KATA BIJAK

Kadang masalah adalah sahabat terbaikmu. Mereka buatmu jadi lebih kuat, dan buatmu menempatkan Tuhan di sisimu yang paling dekat.

Jangan yakinkan diri bahwa dia menyukaimu, hanya karena dia bersikap manis padamu. Kadang kamu hanya sebuah pilihan ketika dia bosan.

Jangan pernah meremehkan diri sendiri. Jika kamu tak bahagia dengan hidupmu, perbaiki apa yang salah, dan teruslah melangkah.

Jangan membenci mereka yang mengatakan hal buruk untuk menjatuhkanmu, karena merekalah yang buatmu semakin kuat setiap hari. [  ]

1 comment:

bpk roy said...

JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA

JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA JIKA ANDA INGIN CEPAT KAYA,BUTUH ANGKA JITU ATAU PESUGIHAN TUYUL HUB:082/302/377/639-KI MARPATI SETIA