Thursday, October 3, 2013

Tazkirah Jumaat 9 Ogos 2013 : ASMAUL HUSNA KE 6. AS-SALAAM : (MAHA PENYELAMAT), KISAH NABI NUH MERAUNG TIDAK HENTI-HENTI, LELAKI YANG FAHAM BAHASA HAIWAN

Tazkirah Jumaat
9 Ogos 2013 / 2 Syawal 1434H

ASMAUL HUSNA KE 6. AS-SALAAM : (MAHA PENYELAMAT)

Kekuatan As-Salam

As-Salam adalah sumber kesejahteraan hidup. Allah telah menebarkan benih-benih kesejahteraan dimuka bumi ini.

As-Salam adalah sumber keselamatan hidup. Allah telah memberikan jalan keselamatan, Allah telah memberikan naluri untuk menempuh jalan keselamatan. Kesejahteraan dan keselamatan adalah dua perkara yang tak terpisah. Hidup yang sempurna adalah hidup yang sejahtera dan selamat, bahagia di dunia dan selamat di akhirat.

Tauladan As-Salam

Orang yang telah menemukan makna “As-Salam”, menauladani, dan mendapatkan kekuatan dari As-Salam, maka dia disebut ABDUS SALAM, hamba yang Maha Selamat dan Sejahtera. Dia adalah orang yang hidup sejahtera dan bahagia, sukses dan selamat.

Khasiat As-Salam

• Ucapkan “Yaa Salaam” sebanyak 33 kali dalam setiap mengawali pekerjaan, insya Allah akan sukses dan selamat.

• Bacakan “Yaa Salaam” kepada orang yang sakit sebanyak 100 kali, insya Allah akan mendapat ketenangan dan kesembuhan.

• Rasulullah Saw berdoa :

Allaahumma antas salaam, waminkas salaam, wailaika ya’uudus salaam, fahayyinaa rabbanaa bissalaam.  (Ya Allah, Engkaulah Penyelamat/Pemberi Kesejahteraan, dari Engkau datangnya Keselamatan/kesejahteraan, kepada Engkau kembalinya keselamatan/kesejahteraan, maka hidupkan kami dengan selamat/sejahtera).

Wiridkan doa tersebut setiap selesai sholat fardhu sebanyak 3 kali, insya Allah kita tidak akan menemukan kesulitan dalam hidup, menjadi orang yang sukses dan selamat.

Keistimewaan nama As-Salam :

• Barang siapa yang banyak menyebut “Yaa Salam” Allah akan menghindarkan dari berbagai  musibah dan penyakit.

• Jika dibacakan kepada orang yang sakit sebanyak 120 kali, maka dia akan sembuh, atau diringankan sakitnya, selagi belum sampai ajalnya.

http://nuril-qalbia.blogspot.com/2011/06/asmaul-husna-ke-6-as-salaam-maha.html


KISAH NABI NUH MERAUNG TIDAK HENTI-HENTI

Nama asal Nabi Nuh a.s. bukanlah Nuh, tetapi suatu nama lain yang tidak banyak di ketahui, meskipun Allah s.w.t. menyebut nama Nuh dalam Al-Quran.

Dalam bahasa Arab, makna "Nuh" ialah raungan atau tangisan yang berterusan. Mengapa Nabi Allah itu di panggil Nuh mempunyai kisahnya yang sangat menarik dan menjadi contoh yang berguna untuk umat manusia seluruhnya.

Pada suatu hari seekor anjing yang sangat ganjil lalu di hadapannya. Rupa anjing itu tidak seperti anjing-anjing biasa yang lain. Ia bermata empat dan sudah tentu menarik perhatian ramai termasuk Nabi Nuh a.s. sendiri pada zaman itu.

Nabi Nuh pun menyuruh anjing itu berhenti di depannya lalu bertanya : "Wahai anjing, aku lihat muka kau ni begitu hodoh, mata engkau empat tidak seperti anjing yang lain. Mengapa jadi begini?. Anjing itu pun menjawab : "Kau tanyalah siapa yang menjadikan aku. Kau fikir aku yang menghendaki mukaku hodoh begini?. Tanyalah tuhan yang menjadikan aku dan juga yang menjadikan engkau."

Nabi Nuh a.s pun meraung mendengarkan jawapan anjing hodoh itu, ia menagis tidak henti-henti . Terasa benar kesalahannya mengkritik kejadian Tuhan. dia memohon keampunan dari Allah s.w.t. diatas pertanyaanya yang tidak sengaja.

Sejak itu namanya pun di panggil Nuh (raungan) dan kekallah namanya Nabi Nuh di abadikan dalam Al-Quran dan diampunkan dosanya oleh Allah s.w.t.


LELAKI YANG FAHAM BAHASA HAIWAN

Ada seorang lelaki yang memiliki beberapa ekor binatang ternakan dan apabila ia mendengar bahawa Musa faham bahasa binatang, dia merayu Musa supaya mengajar ilmu itu kepadanya,

Setelah belajar, lelaki itu menggunakannya untuk memahami perbualan binatang ternakannya. Dia mendengar ayam jantan berkata kepada kuda bahawa kuda akan mati tidak lama lagi. Lelaki itu segera menjual kudanya untuk mengelakkan kerugian

Beberapa hari kemudian, dengan menggunakannya ilmunya lelaki itu terdengar ayam jantan memberitahu anjing bahawa tidak lama lagi keldai akan mati. Jadi untuk mengelakkan kerugian, lelaki itu menjual keldainya.

Selepas peristiwa itu, sekali lagi ayam jantan berkata-kata dengan binatang lain. Kata ayam jantan, hamba kepada lelaki itu akan mati tidak lama lagi. Dengan senang hati lelaki itu menjual hambanya supaya dapat mengelakkan kerugian. Dia gembira dengan tindakkannya dan menganggap inilah nilai ilmu yang ada padanya untuk membantu menguruskan kehidupannya seharian.

Suatu hari lelaki itu terdengar pula ayam jantan berkata kepada anjing bahawa dia iaitu tuan mereka pula akan mati. Dalam ketakutan, lelaki itu pergi menemui Musa dan meminta nasihat. Kata Musa : "Sekarang tuan boleh lah pula menjual diri tuan ."

Fahamilah ajaran cerita ini bahawa kebolehan memahami orang lain tidak berfaedah bagi mengisi keperluan kita yang paling besar iaitu mengurus diri kita sendiri".

http://wwwaj601.blogspot.com/2010/02/himpunan-cerita-cerita-nasihat-dan.html

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

No comments: