Thursday, December 6, 2012

HADIS : BAIK DAN HALAL SYARAT DITERIMA DOA, KELEBIHAN SOLAT SUNAT TAHAJJUD

Tazkirah Jumaat
7 Dis 2012 (23 Muharram 1434H)


MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR)
BAIK DAN HALAL SYARAT DITERIMA DOA

Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Allah itu Maha Baik, tidak menerima sesuatu kecuali yang baik. Dan Allah memerintahkan kepada orang Mukmin sebagaimana Dia memerintahkan kepada para Rasul. Allah SWT berfirman:’Hai para Rasul makanlah segala sesuatu yang baik dan kerjakanlah amalan yang soleh.’(Surah al Mukminun 23:51). Dia juga berfirman:’Hai orang yang beriman, makanlah apa-apa yang baik daripada yang telah Kami rezekikan kepadamu.’(Surah al Baqarah 2:172). Kemudian Rasulullah SAW menceritakan perihal seseorang yang menempuh perjalanan, rambutnya kusut masai dan penuh debu. Dia menadah kedua-dua tangannya ke langit dan berkata:’Wahai Tuhan! Wahai Tuhan!’, sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram, dan perutnya dikenyangkan dengan makanan haram, maka bagaimana akan diterima permohonannya (doanya)?”

(Riwayat Ahmad no.8348, Muslim no.1015 dan at Tirmizi no.2922)

Pengajaran:

1. Allah tidak menerima kecuali sesuatu yang baik.Misalnya sesiapa yang bersedekah dengan barang haram tidak akan diterima.

2. Sesuatu yang disebut baik adalah apa yang dinilai baik di sisi Allah.

3. Berlarut-larut dalam perbuatan haram akan menghalang seseorang daripada termakbul doanya.

(Sumber : HADIS 40 IMAM NAWAWI , huraian dan intisari Zahazan Mohamed, Muhammad Zakaria)


KELEBIHAN SOLAT SUNAT TAHAJJUD

Mengenai Solat sunat tahajjud, Pasti ramai yang tercari akan khasiat solat sunat tahjud ini. "Pada paras alfa, frekuensi otak berada dalam lingkungan 7 hingga 14 kitaran persaat. Paras ini merupakan paras seseorang dapat berhubung dengan minda bawah sedar dengan aktif. Pada paras ini seseorang akan berada dalam keadaan pertengahan antara 'sedar dengan lena'. Aktiviti minda pada ketika ini dalam keadaan tenang,santai dan rehat. Pada tahap ini anda akan berada dalam tahap kesedaran yang tinggi.

Paras alpha amat penting kerana anda dapat meneroka dan mengekstrak kemampuan minda anda. Pada ketika ini minda dan jiwa anda begitu hening sehingga anda berada pada tahap fokus yang tinggi. Fikiran anda begitu terang dan jelas dan mampu menjana minda bawah sedar pada tahap yang tinggi

Paras ini adalah sepertimana anda hampir-hampir hendak tertidur. Malangnya anda tidak dapat kekalkan keadaan ini. Hanya waktu yang singkat sahaja anda berada pada paras alfa ,lalu anda tertidur.Ini berlaku secara semulajadi.

Walaubagaimanapun, paras alpha boleh dicapai dengan menurunkan secara sengaja frekuensi otak ke tahap yang lebih rendah daripada keadaan sedar.

Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu mengatakan bahwa Rasulullah bersabda, 'Tuhan kita Yang Mahasuci dan Mahatinggi turun ke langit dunia. setiap malam ketika tinggal sepertiga malam yang akhir dengan berfirman, 'Siapakah yang mau berdoa kepada-Ku lalu Aku kabulkan? Siapakah yang mau meminta kepada-Ku lalu Aku kabulkan? Siapa yang mau meminta ampun kepada-Ku lalu Aku ampuni?'"

Salah satu caranya ialah dengan anda melakukan qiaimulail. Pada ketika ini apabila anda bangun tidur terutamanya pada pertengahan malam, otak anda dalam keadaan hening dan tenang. Paras kortisol amat rendah pada waktu ini.

"Dan dirikanlah sembahyang itu pada kedua tepi siang (pagi dan petang) dan pada bahagian permulaan daripada malam. Sesungguhnya perbuatan-perbuatan yang baik itu menghapuskan (dosa) perbuatan-perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat. (Surah Hud:114)

Anda sebenarnya masih dalam keadaan yang mengantuk seperti mahu tidur lagi.Apabila anda melaksanakan solat tahajud misalnya, anda seperti hendak tertidur tetapi masih dalam keadaan berjaga.Pada ketika ini anda sebenarnya berada pada pertengahan antara sedar dan lena yang mana anda sebenarnya pada pada tahap frekuensi alpha . BIla anda dengan sengaja melakukan solat tahajud, anda dapat berada lebih lama dalam keadaan alpa.

Inilah salah satu rahsia kehebatan solat tahajud pada ketika kita melakukan qiaimulail.Begitu juga dengan amalan-amalan berzikir,membaca alquraan, muhasabah diri dan beristiqfar pada melakukan ibadah qiaimulail pada pertengahan malam adalah merupakan aktiviti yang mana meletakkan anda pada tahap paras alpha.

dan di waktu malam. Maka apakah kamu tidak memikirkan? Ash-Shaaffat (37)

Pada tahap ini kesedaran dan fokus anda anda begitu tinggi hinggakan emosi anda akan lebih jelas iaitu seperti apabila anda mengenangkan dosa-dosa dan takut kepada azab Allah, hati anda akan mudah tersentuh dan anda benar-benar dapat merasakan kehebatan,kebesaran dan keagungan Allah. Mata hati anda akan menjadi terang supaya anda benar-benar bersungguh-sungguh untuk membuat persediaan bekalan untuk menghadapi kematian anda pada bila-bila masa. INFO @ AGAMA @ KELEBIHAN SOLAT SUNAT TAHAJJUD

http://nicezones.blogspot.com/2012/08/kelebihan-solat-sunat-tahajjud.html

No comments: