Friday, November 9, 2012

TIGA AMALAN YANG KEKAL, PEMUSNAH SIFAT BAIK, KELEBIHAN KALIMAH ALLAH, 5 PERKARA ORANG ISLAM PATUT TAHU BERKENAAN DENGAN KESIHATAN

Tazkirah Jumaat
9 Nov 2012 (24 Zulhijjah 1433H)

MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR)
TIGA AMALAN YANG KEKAL

Daripada Abu Hurairah R.A, Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Apabila seseorang mati terputuslah daripadanya amalan melainkan tiga; sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakannya.” (Riwayat at-Tirmizi)

Pengajaran: peringatan untuk kita yang masih hidup iaitu perbuat dan amalkan sesuatu yang mempunyai manfaat yang kekal.

PEMUSNAH SIFAT BAIK

Daripada Jabir R.A., Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Takutilah sifat bakhil dan haloba. Sesungguhnya sifat bakhil dan haloba memusnahkan golongan sebelum kamu. Ianya mendorong mereka menumpahkan darah dan menghalalkan perkara yang diharamkan. (Riwayat Muslim)

Pengajaran: Mata  dan hati kita akan didustakan dengan harta yang banyak. Sekiranya kita tidak beringat, harta yang banyak akan membawa kepada kekufuran.

(Sumber: Buat diri ku yang musah lupa 101 rekreasi hati oleh  Zahazan Mohamed, Nik wafdi Nik Jaafar )


KELEBIHAN KALIMAH ALLAH

Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillallah Wallahuakbar.

"Maha Suci Allah,segala pujian bagi Allah, dan tidak ada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah, dan Allah Maha Besar"

Berikut adalah beberapa kelebihan yg dipetik dari beberapa hadith yang bermaksud:

1. Keempat-empat kalimah ini sangat dicintai oleh Allah. Seseorang boleh memulakan bacaan mengikut mana yang disukainya.

2. Keempat-empat kalimah ini adalah ucapan-ucapan yang terbaik selepas pembacaan Al-Quran dan pada hakikatnya kalimah-kalimah ini adalah perkataan-perkataan Al-Quran.

3. Sesiapa yang mengucapkan keempat-empat kalimah ini,Allah akan memberikannya ganjaran 10 kebajikan untuk setiap huruf yang dilafazkannya.

4. Rasulullah SAW mengatakan bahawa beliau mencintai keempat-empat kalimah ini melebihi daripada apa yang disinari matahari.

5. Tanah atau bumi syurga adalah amat suci dan airnya tersangat manis. Bumi syurga itu lapang dan tanaman-tanamannya adalah keempat-empat kalimah ini.

6. Bagi setiap kalimah,sebatang pohon ditanam untuk pembacanya.

7. Baginda SAW bersabda yang bermaksud; Pertahankanlah dirimu dengan keempat-empat kalimah ini,semoga kamu dilindungi daripada jahannam. Kerana kalimah-kalimah ini akan melindungi pembacanya daripada kanan,kiri,belakang dan bahagian hadapan. Dan kalimah-kalimah ini adalah kebajikan-kebajikan yang kekal selama-lamanya.

8. " Setiap tasbih adalah sedekah,setiap tahmid adalah sedekah dan setiap tahlil ialah sedekah dan setiap lafaz takbir adalah merupakan sedekah. "

Semoga pengisian jiwa ini boleh dimanfaati oleh kita bersama.. InsyaAllah..

http://nadiadania.blogspot.com/2009/06/kelebihan-kalimah-allah.html


5 PERKARA ORANG ISLAM PATUT TAHU BERKENAAN DENGAN KESIHATAN

Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti berikut:

1. Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak yang terkumpul. Kita boleh lihat orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk.

2. Rasulullah saw mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama ayam. Dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion + ve manakala dalam ikan mengandungi ion-ve, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. Orang yahudi suka memakan ikan tanpa bercampur dengan makanan berasaskan ayam.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan kanan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).

Sabda Nabi Ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan InsyaAllah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150732589327955&set=a.82029397954.80127.754992954&type=1&permPage=1

No comments: