Friday, November 30, 2012

HADIS : CIRI-CIRI SEORANG MUKMIN, 16 PETUA ISLAM UNTUK AWET MUDA


Tazkirah Jumaat
23 Nov 2012 (9 Muharram 1434H)

MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR)
CIRI-CIRI SEORANG MUKMIN 

Daripada Abu Umamah al-Bahili R.A., Nabi  Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa bersukacita dengan kebaikannya dan berdukacita dengan keburukannya, ia adalah Mukmin.” (Riwayat Ahmad dan al-Hakim)

Pengajaran: Bertahmid ketika membuat sesuatu yang menggembirakan, beristighfar apabila melakukan kesalahan, menyesali dengan bersungguh-sungguh.

(Sumber: Buat diri ku yang musah lupa 101 rekreasi hati oleh  Zahazan Mohamed, Nik wafdi Nik Jaafar)


TABUNG KECEMASAN BANTUAN PERUBATAN GAZA (16 Nov 2012)

BANGI – Islamic Relief Malaysia (IRM) menyeru rakyat Malaysia menyumbang kepada Tabung Kecemasan Bantuan Perubatan Gaza (GEMA) yang dilancarkan hari ini bagi menyalur bantuan perubatan kecemasan secara terus kepada mangsa serangan terbaharu Israel di Gaza.

Pengarah Negara IRM, Zairulshahfuddin Zainal Abidin berkata, sejumlah AS$1 juta (RM3.07 juta) sedang dikumpulkan oleh rangkaian Islamic Relief di seluruh dunia melalui tabung seumpama itu bagi penyediaan bekalan ubat-ubatan dan bahan guna pakai harian.

"Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Kementerian Kesihatan di sana bergantung kepada bantuan yang diberikan melalui organisasi kemanusiaan yang beroperasi di Gaza.

“Sebelum operasi ketenteraan sekarang, mereka sudah pun berhadapan dengan kekurangan bekalan ubatan dan bahan guna pakai melibatkan 167 jenis ubatan keperluan dan 319 jenis bahan guna pakai yang digunakan setiap hari.

"Hospital-hospital utama di Gaza juga berhadapan dengan kekurangan bahan makanan dan bukan makanan yang meruncing kerana kes kecederaan mendadak, jabatan kecemasan yang sesak ditambah pula dengan kakitangan hospital yang bertugas hampir 24 jam,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, sumbangan boleh disalur di atas nama Islamic Relief Malaysia ke nombor akaun Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) 1202 90100 6564 3, Malayan Banking Berhad (MBB) 5621 4270 8704 dan CIMB 1259 0000 804 058. – BERNAMA

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1116&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_20.htm


16 PETUA ISLAM UNTUK AWET MUDA

1. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. 3 kali.

2. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi,pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.

3. Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

4. Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk.

5. Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.

6. Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

7. Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum 3 teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.

8. Setelah itu, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.

9. Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat.j. Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat

10. Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supaya diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

11. Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

12. Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.

13. Amalkan solat tahajud.

14. Sentiasa tenang dan bersikap positif.

15. Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.

16. Maafkan semua orang sebelum tidur

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150732085302955&set=a.82029397954.80127.754992954&type=1&permPage=1

No comments: