Friday, November 30, 2012

HADIS : BANYAK TERTAWA, FADHILAT DAN KELEBIHAN SURAH AL-IKHLAS, MUTIARA KATA IBNU QAYYIM AL-JAUZI


Tazkirah Jumaat
30 Nov 2012 (16 Muharram 1434H)

MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR)
BANYAK TERTAWA 

Daripada Abu Hurairah R.A., Nabi  Muhammad SAW bersabda yang bermaksud : “Janganlah kamu banyak tertawa kerana ia mematikan hati kamu.” (Riwayat Ibn Majah)

Pengajaran : Berpada-padalah dalam kegembiraan dunia. Berlebih-lebihlah dalam mengingat hari akhirat.

(Sumber: Buat diri ku yang musah lupa 101 rekreasi hati oleh  Zahazan Mohamed, Nik wafdi Nik Jaafar)


FADHILAT DAN KELEBIHAN SURAH AL-IKHLAS

Dari Imam Bukhari, diriwayatkan daripada Abu Sa'id al-Khudri; seseorang mendengar bacaan surah al-Ikhlas berulang-ulang di masjid. Pada keesokan paginya dia datang kepada Rasulullah s.a.w. dan sampaikan perkara itu kepadanya kerana dia menyangka bacaan itu tidak lengkap. Rasulullah s.a.w berkata, "Demi tangan yang memegang nyawaku, surah itu seperti sepertiga al Quran!"

Dari Al-Muwatta', diriwayatkan oleh Abu Hurairah; Saya sedang berjalan dengan Rasulullah s.a.w, lalu baginda mendengar seseorang membaca surah al-Ikhlas. Baginda berkata, "Wajiblah." Saya bertanya kepadanya, "Apa ya Rasulullah?" Baginda menjawab, "Syurga" (Wajiblah syurga bagi si pembaca itu).

Sabda-Sabda Rasulullah SAW, "Barangsiapa yang membaca surah Al-Ikhlas, maka seakan-akan dia telah membaca satu pertiga Al-Qur'an" (Hadith Riwayat Ahmad dan An Nasai).

Dari Abu Hurairah r.a. – Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa membaca 'Qulhuallah (sehingga akhir ayat), maka seolah-olah dia telah membaca sepertiga Al-Qur'an". "Barangsiapa yang membaca surah Al-Ikhlas tiga kali, maka seakan-akan dia telah membaca Al-quran seluruhnya". (Hadith Riwayat Al'ugaili dan Rajaa Al Ghanawy) "Barangsiapa yang membaca surah Al-Ikhlas sebelas kali, Allah SWT membangunkan rumah untuknya di syurga.." (Hadith Riwayat Ahmad dan Muadz bin Aras).

Dari Ubay Ibn Ka'ab – Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas satu kali, maka Allah SWT menganugerahkan kepadanya pahala seorang yang beriman kepada Allah SWT, MalaikatNya, Kitab-KitabNya dan Rasul-RasulNya, dan Dia menganugerahkan kepadanya – dari – pahala seperti pahala syuhada". Ketika aku (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka aku telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang Sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur ke barat (masyrik ke maghrib) Pada setiap padang Sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut, maka berkata mereka "Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini, kami berikan kepada orang yang membaca Surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan" (Riwayat Ibnu Abbas) "Demi Allah yang jiwaku di tanganNya, sesungguh
nya 'Qul Huwallahu Ahad" itu tertulis di sayap malaikan Jibrail A.S., 'Allahus Somad' itu tertulis di sayap Mikail A.S., 'Lam Yalid Walam Yuulad' tertulis pada sayap Malaikat Izrail A.S. 'Walam Yakullahu Kufwan Ahad' tertulis pada sayap Israfil a.s."

Kita dah baca betapa besarnya fadhilat dan kelebihan orang yang membaca Surah Al-Ikhlas ini. Namun, kalau kita sekadar tahu saja perkara ini tetapi tidak amalkan, maka apalah gunanya. Tersangat rugi besar lah diri kita. Jadi, apa tunggu lagi? Marilah kita memperbanyakkan membaca surah ini. Tapi jangan pula kita hanya membaca surah ini, sedangkan surah-surah lain kita abaikan.

Sekian, selamat beramal.

http://respeksgroup.blogspot.com/2012/08/rg2011-rahsia-kelebihan-dan-hikmah-sujud.html


MUTIARA KATA IBNU QAYYIM AL-JAUZI

Imam Ibnu Qayyim Al- Jauzi berkata :

1) Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah SWT.

2) Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah SWT.

3) Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah SWT.

4) Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya.

5) Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta sentiasa sabar sehingga menemui Allah SWT.

6) Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

Beristiqomah dengan berzikir kepada Allah SWT adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . .

Andai dunia dan segala isinya diberikan kepada manusia pasti ianya masih lagi tidak dapat memenuhi dan membendung hajat hati si hamba tersebut.

http://shafiqolbu.wordpress.com/2012/09/01/mutiara-kata-ibnu-qayyim-al-jauzi/

No comments: