Friday, September 14, 2012

DOA MEMOHON SELAMAT DARIPADA BALA DAN KEHINAAN, SIKAYA, SIHAMBA, SIMISKIN DAN SISAKIT, ASAS KETEGUHAN UKHWAH


Tazkirah Jumaat
14 Sept 2012 (27 Syawal 1433H)

MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
DOA MEMOHON SELAMAT DARIPADA BALA DAN KEHINAAN
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR)


Maksudnya: “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Mu daripada kesusahan bala, hinanya kesengsaraan, keburukan qada’ dan kegembiraan musuh (terhadap masalah ku).”

Petua beramal:Antara doa yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW adalah seperti versi di atas, kita memohon kepada ALLAH daripada perkara-perkara yang tidak diingini seperti musibah, kesempitan hidup dan kesusahan serta kegembiraan musuh kita terhadap permasalahan yang menimpa kita. Mudah-mudahan ALLAH SWT dengan limpah kurnia Nya menyelamatkan kita.

(Sumber: Doa dan zikir harian, Ust. Hj. Zahazan Mohamed)


SIKAYA, SIHAMBA, SIMISKIN DAN SISAKIT

Pada zaman dahulu ada seorang mukmin dan seorang kafir, kedua-dua mereka pergi menjala ikan. Si kafir mengangkat jala dengan menyebut nama berhalanya lalu dia mendapat banyak ikan manakala si mukmin mengangkaat jala dengan menyebut nama Allah, tetapi tidak mendapat satu ikan pun. Orang mukim itu pun menjala sehingga waktu maghrib maka dia pun dapatlah seekor ikan, tapi malangnya ikan itu telah jatuh kembali ke dalam sungai. Maka kembalilah orang mukmin tanpa mendapat apa-apa ikan dan si kafir pula mendapat banyak ikan.

Melihat hal yang demikian, maka malaikat yang menjaga orang mukmin itu pun sangat kesal dan apabila malaikat itu naik ke langit maka Allah menunjukkan kepada malaikat tersebut tempat yang disediakan oleh Allah untuk orang mukmin itu, iaitu syurga. Sehingga malaikat itu berkata, “Tidak bererti apa-apa pun penderitaan di dunia ini, apabila dia mendapat tempat di syurga”. Allah juga menunjukkan tempaat orang kafir kepada malaikat itu, dan berkatalah malaikat, “Demi Allah tidak berguna apa yang didapatinya di dunia pada hal tempat kembalinya adalah neraka jahanam”.

Pada hari Kiamat Allah tetap akan menolak empat alasan atas empat sebab:

Menolak alasan orang yang kaya jika orang kaya itu berkata, “Kekayaan itu telah menyibukkan aku sehingga aku tidak sempat melakukan amal ibadat”. Maka Allah akan berkata, “Kekayaan kamu itu tidak sampai dengan kekayaan Nabi Sulaiman, tapi Nabi Sulaiman tidak lalai dari melakukan ibadat”.

Apabila hamba sahaya berkata, “Oleh kerana aku hamba sahaya, maka aku tidak bebas, oleh itu aku tidak dapat beribadat kepadamu”. Lalu Allah berfirman, “Nabi Yusof juga pernah menjadi hamba sahaya, tapi tidak pula dia lalai dari melakukan ibadah”.

Apabila orang miskin berkata, “Kemiskinan inilah yang menyebabkan kami lalai dari beribadat kepadaMu”. Lalu Allah berfirman, “Kamu tidaklah semiskin Nabi Isa tapi Nabi Isa tidak pula lalai dari beribadat kepadaKu”.

Apabila orang yang sakit memberikan alasan dengan mengatakan, “Penyakit itulah yang telah menghalang aku dari beribadat kepadaMu”. Maka Allah berfirman, “Penyakitmu itu tidaklah seteruk seperti penyakit yang dihidapi oleh Nabi Ayub dan penyakit itu tidak menghalangnya dari beribadat kepadaKu”. Sehinggakan tiada orang lagi dapat memberikan alasan kepada Allah kelak di hari Kiamat.

http://www.facebook.com/harlina399


ASAS KETEGUHAN UKHWAH

1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya. Nabi Muhammad S.A.W bersabda 'Jika seseorang kasih kepada seseorang maka hendaklah dia memberitahu temannya' (HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya. Nabi Muhammad S.A.W bersabda 'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya' (HR Muslim)

3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya. Nabi Muhammad S.A.W bersabda 'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun, sekalipun dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria' (HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya Nabi Muhammad S.A.W bersabda 'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah' (HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi. Nabi Muhammad S.A.W bersabda 'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah. Nabi Muhammad S.A.W bersabda, 'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang' (HR Thabrani)

http://www.facebook.com/harlina399

No comments: