Thursday, June 7, 2012

TIADA KETENANGAN DENGAN KEPINCANGAN AKHLAK, FADHILAT SURAH AL-KAUTHAR, ISTIGHFAR PEMBUAT ROTI, PAHALA 100 ORANG MATI SYAHID


Tazkirah Jumaat
1 Jun 2012 (11 Rejab 1433H)

MOTIVASI DARIPADA HADIS NABI SAW
(DARIPADA USTAZ MOHAMAD RAZI BIN HAJI ZULKIFLI, BENTONG, PAHANG DARUL MAKMUR) 


TIADA KETENANGAN DENGAN KEPINCANGAN AKHLAK

Daripada an-Nawwas bin Sam’an R.A.: Aku bertanya kepada Nabi SAW tentang kebaikan dan dosa, lalu baginda menjawab: “ Kebaikan adalah akhlak yang baik, manakala dosa ialah apa yang berbolak-balik di dalam dada engkau dan engkau tidak gemar manusia mengetahuinya.” (Riwayat Muslim)

(Sumber: 300 hadis bimbingan kearah mencari redha Allah, Zahazan Mohamad, Ahmad Hasan Mohd Nazam)

FADHILAT SURAH AL-KAUTHAR

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik. Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah

dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

http://zulfadhliothman.blogspot.com/2011/03/kelebihan-surah-al-kauthar.html


ISTIGHFAR PEMBUAT ROTI

"Beristighfarlah kepada Tuhanmu - sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun - niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai". (Surah Nuh: ayat 10-12)

Satu malam yang dingin, Imam Ahmad dalam  keadaan musafir, beliau keletihan dan ingin menumpang tidur di sebuah masjid. Bila sahaja  Imam Ahmad ingin memasuki masjid, penjaga masjid menghalaunya keluar dengan kasar. Penjaga masjid itu tidak mengenali Imam Ahmad memandangkan waktu itu tidak ada kemudahan  teknologi  komunikasi, jadi mereka tidak dapat mengenali dengan baik rupa orang-orang yang masyhur.  Rayuan Imam Ahmad kepada penjaga masjid untuk tidur di dalam masjid itu sia-sia sahaja.

Kecewa dengan penjaga masjid, beliau memutuskan untuk tidur di perkarangan masjid, tetapi  tatkala beliau duduk, penjaga masjid menjadi marah dan mengheret Imam Ahmad keluar dari kawasan masjid.  Kebetulan seorang pembuat roti  ternampak kejadian tersebut. Pembuat roti merasa kasihan lalu menawarkan Imam Ahmad bermalam sahaja di rumahnya.

Pembuat roti melayan Imam Ahmad dengan layanan yang baik. Pembuat roti kemudian meninggalkan Imam Ahmad berehat dan pergi menguli tepung. Sementara itu, Imam Ahmad mendengar pembuat roti itu beristighfar sepanjang malam. Ia membuatkan Imam Ahmad merasa kagum.

Pada paginya, Imam Ahmad bertanya kepada pembuat roti itu tentang istighfar yang dilakukannya pada malam tadi. Pembuat roti menjawab, bahawa dia memang sentiasa melakukan istighfar dan perkara itu sudah menjadi kebiasaannya.

Kemudian Imam Ahmad bertanya lagi, apakah ganjaran yang diperolehi dengan amalan yang dilakukannya. Imam Ahmad sengaja bertanya sedangkan beliau sudah tahu kelebihan dan faedah istighfar. Pembuat roti itu menjawab, “Demi Allah, selama ini tiada doa yang Allah tidak perkenankan kecuali satu.”

“Apakah doa tersebut?” tanya Imam Ahmad.

“Saya berdoa supaya dipertemukan dengan Imam Ahmad Ibn Hanbal”, jawah si pembuat roti. “Saya Ahmad Ibn Hanbal!” mencelah Imam Ahmad lalu menambah “Demi Allah! sesungguhnya aku dibawa oleh Allah kepadamu untuk memenuhi doamu”

http://www.melurhasanah.com/2012/05/istighfar-pembuat-roti.html


PAHALA 100 ORANG MATI SYAHID

Dari Ibnu Abbas ra. bahwa Nabi SAW yang berkata: "Barangsiapa yang berpegang dengan sunnahku, ketika merata kerusakan pada ummatku, maka baginya pahala seratus orang yang mati syahid". (Riwayat Baihaqi) Dalam riwayat Thabarani dari Abu Hurairah ra. ada sedikit perbedaan, yaitu katanya: Baginya pahala orang yang mati syahid. (At-Targhib Wat-Tarhib 1: 44)

Thabarani dan Abu Nu'aim telah mengeluarkan sebuah Hadis marfuk yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. bahwa Nabi SAW telah bersabda: Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam zaman kerusakan ummatku akan mendapat pahala orang yang mati syahid. Hakim pula meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. juga bahwa Nabi SAW telah berkata: Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam masa perselisihan diantara ummatku adalah seperti orang yang menggenggam bara api. (Kanzul Ummal 1: 47)

http://www.melurhasanah.com/2012/05/pahala-100-orang-mati-syahid.html

No comments: