Thursday, April 7, 2011

TAFSIR AYAT: ZIKRULLAH TERAPI TERBAIK UMMAH HADAPI CABARAN HIDUP, UMMAH DIGALAK BERDOA HADAPI UJIAN KESUSAHAN, KESENANGAN

Tazkirah Jumaat
8 April 2011 (4 Jamadil Awal 1432H)


TAFSIR AYAT: ZIKRULLAH TERAPI TERBAIK UMMAH HADAPI CABARAN HIDUP

ALLAH berfirman yang bermaksud: "Orang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah! Dengan zikrullah itu tenang tenteramlah hati manusia." (Surah al-Ra’d, ayat 28)

Hakikatnya ketenteraman hati sentiasa menjadi dambaan setiap insan. Tatkala persoalan hidup bertambah kompleks dan beban masalah seharian yang meningkat dari sehari ke sehari, ketenteraman hati menjadi semakin jauh dan sulit pula untuk digapai dan diperoleh setiap insan yang mengharapkannya.

Kebanyakan manusia hari ini berorientasikan kebendaan dan kepentingan peribadi masing-masing.

Bagaimana kompleksnya persoalan hidup yang melanda diri dan walau semakin berat masalah yang terpaksa ditanggung, apabila dihadapi dengan roh keimanan yang kental berserta amalan sentiasa mengingati Allah iaitu zikrullah, perwatakan, pergaulan dan ibadat, nescaya ketenteraman hati akan mewarnai keceriaan hidup sepanjang masa.

Jelas daripada pengertian ayat di atas terapi bagi orang beriman agar hati mereka menjadi tenang tenteram dan tidak pula gundah-gulana dalam melayari bahtera mengharungi gelombang hidup yang membadai dengan memperbanyakkan zikrullah. Dengan kata lain, zikrullah hendaklah sentiasa mengingati Allah ketika suka mahupun duka, di sudut hati atau benak fikiran, melalui lisan dan amal perbuatan.

Mengenai fadilat dan keistimewaan zikrullah, Allah memerintahkan setiap Muslim sentiasa berzikir kepada-Nya seperti firman-Nya dalam surah Al Ahzab, ayat 41-42 bermaksud: “Wahai orang beriman (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan sebanyak-banyaknya. Bertasbihlah kamu kepada-Nya pada waktu pagi dan petang.”

Rasulullah tidak ketinggalan menggalakkan setiap Muslim merebut kesempatan hidup di dunia dengan memperbanyakkan zikrullah sebagai tiket memasuki taman syurga yang penuh kenikmatan.

Sabda Baginda yang bermaksud: “Apabila kamu melewati taman syurga, hendaklah kamu ikut sama menikmatinya.” Sahabat bertanya: “Apakah itu taman syurga, wahai Rasulullah?” Ujar Baginda: “Ialah perhimpunan zikir.” (Hadis riwayat Tirmizi dan Ahmad)

Berdasarkan nas suci itu, dapat disimpulkan amalan zikrullah amat digalakkan dalam Islam. Selain itu, zikrullah dianggap antara amalan menyerlahkan kesempurnaan identiti seseorang Muslim yang bertakwa dan juga sebahagian ciri Ibadur Rahman yang sentiasa membasahkan lidah mereka dengan zikrullah dan doa yang tidak putus kepada Allah. Pendek kata, zikrullah petanda kepada bertakhta iman di hati dan juga bebasnya Muslim daripada belenggu sifat nifaq dan fasik yang tercela.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TafsirAyat_Zikrullahterapiterbaikummahhadapicabaranhidup/Article


UMMAH DIGALAK BERDOA HADAPI UJIAN KESUSAHAN, KESENANGAN

MANUSIA dalam apa juga keadaan pasti akan berdoa dan bersyukur. Tidak kira berita gembira mahupun duka, seharusnya kita berserah kepada-Nya. Masyarakat dunia kebelakangan ini sering diuji. Ujian yang hadir akibat tindakan manusia dan juga takdir daripada-Nya. Bencana dan tragedi yang menimpa adalah ujian agar kita selalu ingat kepada-Nya.

Di Malaysia, banjir yang melanda di beberapa negeri di Utara Semenanjung adalah salah satu daripadanya. Walaupun keadaan masih di bawah kawalan tetapi musibah ini adalah ujian yang amat besar kepada mangsa yang terbabit.

Jika kita imbau mengenai kejadian gempa bumi yang berlaku di Jepun baru-baru ini, kita amat terharu dengan berita yang dilaporkan. Antaranya ialah dianggarkan berbilion ringgit jumlah kerugian, ribuan nyawa yang menjadi korban, ratusan bangunan mengalami kemusnahan, puluhan negara yang menawarkan bantuan dan satu doa diungkapkan agar kejadian seumpama itu tidak berulang.

Alam yang diciptakan untuk manusia menghuninya adalah suatu anugerah dari Pencipta. Dan harus diakui juga akan segala kebinasaan dan kejadian alam juga adalah ketentuan dan ujian-Nya ke atas nikmat yang diberikan selama ini kepada manusia.

Dua emosi dalam dua keadaan berlainan, tetapi memungkinkan seseorang insan itu mengambil langkah yang sama iaitu berdoa. Doa tanda kesyukuran dan doa agar dipermudahkan. Inilah suatu persamaan yang kekal dalam kedua-dua keadaan iaitu menyandarkan diri kepada-Nya kerana Dialah yang mencipta kedua-dua keadaan itu.

Perkara yang mudah tetapi tidak semua secara sedar mengakui betapa hebatnya apa yang diucapkan hanya atas nama doa. Seperti mana firman Allah SWT dalam surah al-Ghafir ayat 60 yang bermaksud: “Berdoalah, nescaya aku perkenankan untukmu”.

Manusia sering kali berdoa hanya pada ketika mereka berasa lemah dan tidak mampu untuk menempuh cabaran, kesusahan atau dugaan yang menimpa dirinya. Secara fitrahnya apabila manusia berada dalam kesenangan, doa itu adalah perkara yang terakhir terlintas difikiran.

Sedangkan ketika berada dalam kesenangan manusia sepatutnya lebih bersyukur dan berdoa agar kesenangan, kemudahan dan keistimewaan yang diberikan oleh Allah SWT itu berpanjangan. Walaupun umum mengetahui bahawa doa itu adalah senjata bagi orang mukmin tetapi ia tidak diletakkan di tempat yang sepatutnya. Kesusahan sering kali dianggap sebagai rintangan oleh-Nya dan kesenangan pula dianggap sebagai kejayaan individu. Walhal semuanya itu adalah dugaan dan ujian daripada-Nya sama ada kita ini sentiasa ingat dan taat pada perintah-Nya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ummahdigalakberdoahadapiujiankesusahan_kesenangan/Article

No comments: