Thursday, April 2, 2009

TJ : Kelebihan Solat 2 Rakaat, Fadhilat Solat, Sedekah

Tazkirah Jumaat
23 Rabiul Awal 1430H/20 Mac 2009

KISAH KELEBIHAN SOLAT 2 RAKA'AT

Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud : "Setelah Allah SWT selesai menciptakan Jibril A.S. dengan bentuk yang cantik, dan Allah SWT menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang sayap itu antara timur dan barat."

Setelah itu, Jibril AS memandang dirinya sendiri dan berkata : "Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?", Lalu Allah SWT berfirman yang bermaksud "Tidak", Kemudian Jibril a.s. berdiri serta solat 2 rakaat kerana syukurnya kepada Allah SWT dan setiap raka'at lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibril AS solat, maka Allah SWT pun berfirman yang bermaksud : "Wahai Jibril, kamu telah menyembah aku dengan ibadah kepadaku seperti ibadah kamu, akan tetapi diakhir zaman nanti akan datang seorang Nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya "MUHAMMAD". Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa; sekiranya (walaupun) mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan (walaupun) mereka dalam keadaan lupa serta serba kekurangan, fikiran mereka melayang bermacam dan dosa mereka pun besar juga, Maka demi kemuliaanKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu Aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahku".

Kemudian Jibril AS berkata : "Ya Tuhanku, apakah yang engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbuhan ibadah mereka?" Lalu Allah SWT berfirman yang bermaksud "Ya Jibril, akan aku memberikan Jannatul Ma'waa.

Setelah Jibril AS mendapat keizinan Allah SWT, maka pergilah Jibril AS dengan mengembangkan sayap dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya, dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah Malaikat Jibril AS selama 3000 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh dibawah bayangan sebuah pohon serta bersujud: "Ya Tuhanku, apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiga, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah SWt berfirman yang bermaksud: "Wahai Jibril, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah Aku berikan kepada umat Muhammad (SAW) terhadap imbuhan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.

Petikan : "Himpunan Cerita-Cerita Wanita & Lelaki Dalam Al-Qur'an dan Hadis"

http://www.geocities.com/pgssajkm/solat.htm


FADHILAT SOLAT

Berikut adalah Hadis Sahih Muslim yang berkaitan dengan solat:-

1. Hadis Abu Hurairah r.a: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w telah bersabda: Para Malaikat datang berduyung-duyung kepada kamu pada waktu malam dan siang. Mereka berhimpun semasa sembahyang Subuh dan sembahyang Asar. Kemudian naiklah orang yang bersama kamu. Lalu Tuhan bertanya kepada mereka walaupun Dia lebih mengetahui terhadap segala urusan mereka dengan pertanyaan: Bagaimanakah keadaan hamba-hambaKu ketika kamu meninggalkannya? Mereka menjawab: Kami meninggalkan mereka ketika mereka sedang bersembahyang dan ketika kami mendatangi mereka, mereka juga sedang bersembahyang.

2. Hadis Abu Musa r.a: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Sesiapa mendirikan dua sembahyang yang menyejukkan iaitu Subuh dan Asar, maka dia akan masuk Syurga.

3. Hadis Abu Hurairah r.a: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Sembahyang berjemaah itu lebih baik dari mendirikan sembahyang secara bersendirian sebanyak dua puluh lima kali ganda.

http://hadith.al-islam.com/Bayan


ANJURAN BERSEDEKAH

Daripada Abu Hurairah r. a berkata : " Seorang lelaki telah datang kepada Rasulullah s.a.w lalu bertanya : Ya Rasulullah! Sedekah manakah yang lebih besar pahalanya? Nabi menjawab : Sedekah yang engkau berikan, sedangkan engkau pada masa itu masih sihat dan engkau bakhil (merasa sayang untuk mendermakan harta), engkau takut menjadi fakir dan engkau berangan-angan untuk menjadi lebih kaya. Maka janganlah engkau menangguhkan sedekah sehingga apabila ruh sampai di kerongkong, lalu ketika itu baru engkau berkata : Untuk si polan harta ini, untuk si polan harta ini, pada hal harta engkau itu memang akan dimiliki (diwarisi) oleh orang lain. Riwayat Bukhari dan Muslim

Pengajaran Hadis : Melalui hadis di atas, Nabi s. a. w menerangkan waktu terbaik untuk melakukan amalan sedekah. Baginda menyarankan supaya sedekah dilaksanakan apabila seseorang itu masih sihat dan terlalu sayangkan kepada hartanya. Jika dilakukan sedekah pada masa ini, bermakna seseorang itu sudah berjaya melawan godaan syaitan dan hawa nafsu yang selalu menakutkannya dengan pelbagai kesan negatif. Kemampuan menghadapi serangan dua musuh ini, bererti ia telah meraih kejayaan yang sangat besar.

Pada masa yang sama, Baginda juga menghuraikan situasi orang yang suka menangguhkan amalan bersedekah hingga berada di saat sakit tenat. Nabi s. a. w melarang umat Islam daripada bertindak secara demikian. Ini adalah kerana jika tidak dilakukan sedekah pada masa itu, orang yang masih hidup (waris) akan tetap mendapat harta yang ditinggalkan.

Sekiranya, penerima harta itu membelanjakan harta mengikut yang ditetapkan oleh syariat Islam, maka si mati akan mendapat keuntungan. Namun jika harta yang ditinggalkan hanya disia-siakan atau digunakan untuk melakukan kemungkaran, maka si matilah yang letih mencari harta dengan membanting tulang dan memerah keringat semasa hidup. Ia juga akan dihisab di hadapan Allah sedangkan ahli-ahli waris bersenang-senang dengan harta tersebut.

Kesimpulannya, agama Islam amat menggalakkan umatnya melakukan amalan sedekah dengan menggunakan harta yang paling baik. Lakukanlah amalan ini dengan segera dan janganlah bertangguh. Semoga Allah menerima segala amalan soleh tersebut.

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=400.0

Oleh itu marilah kita bersedekah dengan mewakafkan Al Quran untuk umat Islam seluruh dunia melalui derma sms yang bermula dari RM1 – RM10. Contoh Wakaf1 untuk RM1 dan sms ke 32776. Tolong sampaikan perkara ini kepada saudara, keluarga dan kawan2 kita supaya kita semua mendapat keberkatan. [..]

No comments: