Tuesday, June 17, 2008

TJ : Asmaul Husna, Alamat mati dalam Husnulghathimah (keadaan baik)

TJ : 30 Mei 2008

ASMA’UL HUSNA

99 AS-SOBUR Ertinya Sangat Sabar.

Barangsiapa yang berzikir sebanyak 100 kali pada tiap-tiap hari sebelum tebit matahari, Insyaallah ia tidak akan dapat bala pada hari itu, juga untuk membangun jiwa besar dan sabar dalam menghadapi segala urusan asma ini dibaca setiap saat terutama dalam menghadapi segala kesulitan masalah apa saja, pasti segala urusan akan berhasil dengan baik.

Alamat mati dalam Husnulghathimah (keadaan baik)

1. Sempat mengucap dua kalimah syahadah.

2. Berpeluh didahi. Sabda Rasulullah: "Bahawa matinya seseorang mukmin itu dengan kelaurnya peluh didahi", Riwayat oleh Ahamd dan Termidzi.

3. Mati pada malam atau hari Jumaat. Sabda Rasulullah "Tidak seorang muslim pun yang mati pada hari atau malam Jumaat melainkan Allah akan menjaganya dari fitnah kubur.

4. Mati di medan perang keran membela agama Allah.

5. Bagi orang yang mati syahid ada 6 kelebihan:

a. Akan diampuni dengan serta merta dosanya serta diperlihatkan tempat duduknya disyurga (kecuali mereka yang masih ada urusan hutang).
b. Diselamatkan dari seksa kubur.
c. Aman dari ketakutan yang teramat besar dan dahsyat.
d. Diperhiasi dengan iman.
e. Dikahwinkan dengan bidadari (semiskin - miskin ialah 49 bidadari).
f. Dapat memberi syafaat kepada 70 orang keluarganya. Riwayat oleh Termizi, Ahamd dan Ibnu Majah.

6. Mati kerana melahirkan anak.

7. Mati kerana taun, Sabda Rasulullah, "taun itu satu kematian syahid bagi setiap mukmin". (Hendakalah ia sabar dan redha menganggungnya). Riwayat oleh Muslim.

8. Mati akibat sakit perut maka ia mati syahid, sabda Rasulullah, Dan barang siapa mati kerana sakit perut maka ia mati syahid". Riwayat oleh Muslim.

9. Mati tengelam dan tertimbus oleh bangunan.

10. Mati terbakar. Riwayat Tabrani.

11. Mati dalam nifas. Riwayat At Tabrani.

12. Mati kerana sakit TB. Sabda Rasulullullah, "orang yang mati kerana menanggung penyakit kurus kering ia mati syahid. Riwayat Tabrani.

13. Mati akibat luka perang di jalan Allah. Sabda Rasulullah "Barang siapa yang luka kerana perang di jalan Allah itu mati, maka beerti ia syahid, atau kena pijak oleh unta atau kudanya atau ia mati ditempat tidurnya (setelah berperang itu) dengan sebab apa- apa pun yang dikehendaki oleh Allah, maka sesungguhnya ia adalah mati syahid dan akan masuk syurga". Riwayat Daud.

14. Mati mempertahankan harta. Riwayat Bokhari.

15. Mati kerana mempertahankan diri. Sabda Rasulullah "Barang siapa terbunuh kerana mempertahankan darahnya (dirinya) maka ianya mati syahid. Riwayat Abu Daud.

16. Mati dalam bersiap-siap untuk berperang dijalan Allah.

17. Mati ketika sedang beramal soleh seperti sedang menuntut ilmu (ilmu yang dibolehkan oleh Islam) di masjid atau sedang berdakwah.

18. Berkata Abu Laith, "Barangsiapa yang ingin selamat dari seksa kubur maka haruslah ia melazimi 4 perkara dan meninggalakan 4 perkara:
a. Menjaga sembahyang 5 waktu.
b. Banyak bersedekah.
c. Banyak membaca Al Quran.
d. Banyak bertasbih.
Dan hendaklah ia meninggalkan:
e. Meninggalkan dusta.
f. Meninggalakan sifat khianat.
g. Meninggalkan sifat mengadu-domba.
h. Menjaga Kencing.

SEDEKAH YANG IKHLAS

Setelah bumi diciptakan Allah, bumi terus bergegar, lalu Allah ciptakan gunung-ganang sebagai pasak, maka tenteramlah bumi. Malaikat merasa kagum lalu bertanya kepada Allah adakah lebih kuat daripada itu, lalu Allah menjawab ada iaitulah besi. Malaikat bertanya lagi adakah lebih kuat daripada itu besi, Allah menjawab ada iaitu api. Malaikat bertanya lagi adakah lebih kuat daripada itu, Allah menjawab ada iaitulah air. Malaikat bertanya lagi adakah lebih kuat daripada itu, Allah menjawab ada iaitu angin. Malaikat bertanya lagi adakah lebih kuat daripada itu, Allah menjawab ada iaitu sedekah dari hambaku yang beriman. (Maksud Hadis)

Oleh itu marilah kita mengambil pengajaran dari peristiwa tersebut dengan membuat sedekah ikhlas kepada rakyat China dan Mynmar.

Setelah Mynmar kini China dilanda bencana gempa bumi yang dahsyat. Hampir 80 ribu orang terbunuh, puluhan ribu masih hilang, lebih 100 ribu orang tercedera dan jutaan rumah yang musnah. Mari kita segera membantu mereka dengan menyumbang ke tabung bencana gempa bumi China.

Mari sumbangkan dengan tiga bentuk sumbangan. DERMA2 untuk rm2, DERMA5 untuk rm5 dan DERMA10 untuk rm10. SMSkan ke 32776 atau 33533, semoga setiap sen yang kita sumbangkan boleh menghasilkan sesuap nasi bagi menyelamatkan nyawa yang mungkin melayang akibat kebuluran. Allah juga akan membalas kebajikan anda. Mudah-mudahan asbab perbuatan kita ini Allah jauhkan negara kita dari segala bentuk bencana alam. []

No comments: